donderdag 16 mei 2013

Wat doen we hier precies?

Daar zijn veel boeken over geschreven. We beoefenen Zhineng Qigong, in Nederland ook wel bekend onder de naam Chi Neng Qigong. Zhi betekent wijsheid, Neng betekent potentieel en gong is oefening/vaardigheid. Als je deze drie dingen samenvoegt dan kan je zeggen dat het een training is die je wijsheid en potentieel ontwikkelt.

De vorm kent drie onderdelen

  • Zhineng Qigong practice
  • Zhineng Qigong theory
  • Zhineng Qigong science 

In dit half jaar richten we ons vooral op practice en theory. Het belangrijkste element bij Qigong beoefening is dat je je aandacht naar binnen richt bij het doen van oefeningen. Als je bijvoorbeeld een ademhalingsoefening doet, dan richt je je aandacht op de beweging van ademhaling in je eigen lijf. Dit in tegenstelling tot andere sporten , waar je aandacht gericht is op de beweging buiten je lichaam. In tegenstelling ook tot ons dagelijks leven waar we onze aandacht meestal richten op gebeurtenissen buiten onszelf. 

In het Westen denken we bij een lichaam aan het fysieke lichaam dat we zien. De Chinese manier van kijken is anders. Naast je fysieke lichaam is er ook een Qi-body, een energetisch lichaam dat niet begrensd wordt  door het fysieke lichaam en een veel grotere reikwijdte heeft.  Er is wel een leuke oefening die dit enigszins zichtbaar maakt. Ga ontspannen rechtop zitten en breng je rechterwijsvinger op ooghoogte. Ontspan en staar naar je rechterwijsvinger. Knipper niet en kijk wat er gebeurt.

Alle Qigong vormen gaan er ook van uit dat we allemaal met elkaar verbonden zijn, een eenheid vormen. Omdat ons handelen onze omgeving beïnvloed bestaat Qigong beoefening niet alleen uit oefeningen die ons fysieke lichaam versterken maar is karakterontwikkeling een heel belangrijk deel van de training. Wat tijdens Qigong beoefening ook niet aan de orde is, is multitasking. In de beoefening richt je je aandacht op dat waar je mee bezig bent.  

Qi goes where the mind flows. En Qi is belangrijk want als je voldoende Qi hebt, ben je energiek en alert. Creëer je een basis van waaruit je alle mogelijkheden kunt benutten die je in je hebt.  Kan je beter omgaan met de eisen die het dagelijks leven aan je stelt. Het ontwikkelen van focus is dus een vereiste. En de oefeningen kunnen je helpen om dit te doen. 

Uit ervaring weet ik inmiddels dat dit niet gemakkelijk is. Zoals je in een van de vorige posts hebt kunnen lezen, trainen we veel. En trainen betekent ook dat je soms urenlang stil zit in Qigongstaat (waarover later meer), terwijl de teacher een lezing geeft. Afleiding te over want stilzitten op een klein houten krukje doet pijn. Breng je aandacht terug naar binnen, ontspan en richt je aandacht weer op het ontvangen van informatie. Ondertussen ben je  alweer aan het nadenken over hoe je die informatie kunt verwoorden, nu in een blog, later in je eigen trainingen en lessen. En ook dat is . multitasken dus  breng ik mijn aandacht terug naar de oefening. Dat geldt overigens niet alleen voor lang zitten. Ook in de meer bewegende oefeningen kom je jezelf behoorlijk tegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten