woensdag 29 mei 2013

Trappen, trappen en nog eens trappen

De afgelopen dagen verbleven we in de Wudangmountains. Nu een nationaal park maar al eeuwenlang de bakermat van verschillende vormen van Qigong practice. Het hart van de Wudangmountains is de Golden Peak. De bergen rondom de Golden Peak wijzen allemaal met hun top naar de Golden Peak. Samen vormen ze een lotusbloem die gevuld is met een hele speciale energie die je uitnodigt om je eigen beoefening te verfijnen. En omdat hier al heel lang Qigong beoefend wordt, is dat energieveld verrijkt met de informatie die de kwaliteit van je Qigong beoefening heel snel kan verbeteren als je je met het energieveld van al die beoefenaars verbindt.  Je lichaam herkent de informatie en handelt daarnaar.  De reactie van een lichaam als je mensen vraagt om in een denkbeeldige citroen te bijten wijkt niet af van de reactie van het lichaam dat echt in die citroen bijt. Glimlachten kan ervoor kan zorgen dat je je ook echt beter voelt. Dat je uitstraling, je energie, verandert. Blijkbaar heeft ons lichaam, hebben onze cellen, een geheugen.

Uitgaande van de Chinese manier van kijken, ontstaan we allemaal uit Dao, de leegte die in potentie alles in zich heeft.   Dao splitste zich in tweeën en zo ontstonden Hemel en Aarde ook wel bekend als Yin en Yang, Mannelijk en Vrouwelijk, Creatie en Voeding om er maar een paar te noemen. Twee-eenheden, elke met hun eigen karakteristieken maar  onlosmakelijk verbonden in Dao. Niet statisch maar polen in beweging die elkaar aanvullen en in elkaar overgaan. Het is uit de beweging dat materie ontstaat. Het is in de beweging dat materie verdwijnt. Het is de beweging die nu plaatsvind.

Twee wordt drie. Tussen Hemel en Aarde verschijnt de mens.  De  drie-eenheid  in Dao is geboren. Een drie-eenheid die je in vrijwel alle religies tegenkomt. Een eenheid waarin je onafhankelijk bent zonder je verbinding met het grotere geheel te verliezen. Meebewegen in het ritme van de natuur.

Een blauwdruk van leven zoals het bedoeld is. Bij hele kleine kinderen kan je dat goed zien. Heel hard huilen kan zomaar overgaan in heel hard lachen. Als ze ergens mee bezig zijn, gaan ze daar volledig in op……totdat het volgende moment zich aandient. Ze onderzoeken, voelen, ruiken en ervaren. En zo ontdekken ze dat huilen kan betekenen dat er iemand naar je toekomt, worden ze ergens bij weggehaald omdat het “heet” en dus gevaarlijk is…. Het begin van een frame of reference, alle kaders die we leren omdat in leven in een Maatschappij die bestaat bij gratie van modellen. Een frame of reference dat ook heel veel nuttige kanten heeft. Het ordent structureert en geeft helderheid. Maar hetzelfde frame of reference kan er ook voor kan zorgen dat een beweging ontstaat van autonoom onderdeel van het geheel naar eenling. Het gevoel van verbondenheid verdwijnt en dat kan energie vreten.

Een heel essentieel onderdeel van Qigong training is dat je het frame of reference weer gaat gebruiken waar het voor bedoeld is. Ordenen, structureren en helderheid geven. Als die klus geklaard is, laat je het voor wat het is en ga je naar binnen, zoek je de stilte op, voelen, verbinding maken met de natuur en je afvragen of hetgeen je wilt gaan ondernemen goed is voor jou en of het iets bedraagt aan het grotere geheel.  Die momenten hoeven overigens niet heel lang te duren. Urenlange meditaties zijn niet nodig want als je echt verbonden bent in de natuurlijke orde, weet je het antwoord vrijwel direct. Het onderbuik gevoel kennen we allemaal.

Waarom we dan toch die urenlange trainingen doen? Allereerst is daar het fysieke aspect. Je kan nog zulke mooie ideeën hebben, als je niet de power hebt om ze in de wereld te zetten, gebeurt er niets.  Ze zorgen ervoor dat je flexibel, sterk en krachtig wordt en blijft. Want geloof me, als je lang in een houding staat kom je alle frames of reference tegen. Het doet fysiek pijn, je gedachten gaan met je op de loop, je weet zeker dat je het echt niet kunt volhouden!! Dit kan niet gezond zijn!! Leuk zo’n training maar misschien moet je nu eerst even wat anders doen!! En dan is het de kunst om rustig te blijven staan, je gedachten te laten gaan en te observeren wat er binnen gebeurt. Ontspan je lichaam, ontspan je geest, maak verbinding met de natuur en laat gaan. Om misschien op enig moment te merken dat alle spanning, alle pijn ineens weg glijdt maar dat kan ook niet gebeuren.  Dan heb je een paar uur flink pijn en ga je voor de herkansing

Op deze manier trainen, zonder verwachting, zorgt ervoor dat je ook onder extreme omstandigheden een stable heart en stable mind kunt houden. Een Dao heart dat ervoor zorgt dat je je niet meer laat meeslepen door dat wat er op je afkomt. Dat je “je zijn” niet langer baseert op wat er van buitenaf naar je toekomt. Maar dat hetgeen in je leeft, jouw volledige potentieel naar buiten kan komen en zich kan ontwikkelen. Dat is verfijning in je beoefening. Die hier in de bergen zich dus sneller kan ontwikkelen omdat er een hoogwaardig informatieveld is.

De eerste dag in de bergen heb ik dit zelf ervaren. We gingen wandelen in de bergen. Het dorp waar we logeren ligt redelijk hoog en we moesten dus eerst afdalen langs oneindig veel trappen. Om vervolgens op de volgende een oneindig aantal trappen omhoog te gaan. Nu komen we onderweg allerlei mooie tempels en gebouwen tegen, zijn er fotomomenten, korte trainingen tussendoor en is de natuur adembenemend dus de tijd vliegt voorbij. Maar dan een paar uur later, komt dat je moment dat je die berg weer af moet in de wetenschap dat je aan de andere kant ook weer omhoog moet. Ik werd overvallen door moeheid, herinnerde me ineens dat ik hoogtevrees had, keek de diepte in en werd heel erg voorzichtig. Daar waar ik de eerste uren volledig ontspannen had rondgelopen, was ik ineens bang dat ik de groep niet zou kunnen bijhouden. Totdat ik de stem van Xie, een van de leraren achter me hoorde zeggen: “Connect to mountain Qi”. Op het moment dat ik dat deed, kwam ook mijn power terug en wist ik weer precies waar mijn voeten neer te zetten. Wat net wegneemt dat het wel een hele klim was.

Juist dat, het toepassen van de principes in het dagelijks leven, is Qigong ten voeten uit. De oefeningen zijn een tool die je helpen om bepaalde vaardigheden te ontwikkelen. Die vaardigheden toepassen is waar het om gaat. Bijkomend voordeel is ook nog dat allerlei kleine kwaaltjes en klachtjes en stijfheden spontaan verdwijnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten