dinsdag 15 oktober 2013

Voordat we met ogen dicht gaan trainen

Iets over bewustzijn.  Het is al een paar keer voorbij gekomen. Geest, Mind, Bewustzijn, Consciousness en wat we er nog meer voor namen aan geven. Wat is bewustzijn? Hmm, ook na zes maanden intensief trainen heb ik het idee dat ik daar nog heel weinig van weet. Als ik het in één zin moet samenvatten zou ik het als volgt beschrijven. Je bewustzijn, dat ben jij!!!! En dit is wat ik er verder van begrepen heb.

Een kleine twee maanden voordat je geboren wordt, neemt je bewustzijn haar intrek in je lichaam om met Qi (lichaam en geest zijn beiden een manifestatie van Qi) een drie-eenheid te vormen. Dit pure bewustzijn is wie je in essentie bent en wordt ook wel je ware zelf genoemd. Je ware zelf bestaat als zichzelf maar is tegelijkertijd onderdeel van en gaat op in het eenheidsbewustzijn. Zoals een druppel nog steeds een druppel is ook al is hij  onderdeel is van de oceaan.  Je ware zelf bevat informatie en kan informatie ontvangen, transformeren,  opslaan en verzenden. Je ware zelf observeert zonder een oordeel te vellen over dat wat wordt waargenomen. Je ware zelf is onbegrensd en wordt niet beperkt door concepten, ruimte en tijd.

Dan wordt de drie-eenheid geboren en begint aan zijn of haar levensreis. Als je goed kijkt naar een baby, dan zie je het pure zelf. Voor een baby  is een vorm gewoon een vorm. De vorm wordt pas rond of vierkant als de baby dat geleerd heeft.  Zo ontstaat al lerende het reference framework. Een gereedschapskist gevuld met kennis en vaardigheden die we kunnen gebruiken. Ervaren dat vuur heet is, is een onderdeel van het reference framework. Lezen, rekenen, schrijven, zwemmen, Zhineng Qigong, Yoga, gymnastiek, schaatsen kunnen hier deel van uitmaken.  Maar ook afspraken die we maken over bijvoorbeeld normen en waarden die in onze cultuur belangrijk zijn. Een reference framework dat naast je ware zelf deel gaat uitmaken van je bewustzijn en daardoor je ware zelf al beetje naar de achtergrond verschuift.  Het besef van je ware zelf is er nog steeds maar is minder prominent aanwezig.

Naarmate we meer leren en ervaren, gaan we waarde toekennen aan alles wat in onze gereedschapskist  zit. Iets is goed of fout, nuttig of niet nuttig, leuk of niet leuk, gepast of niet gepast. Het logisch denken ontwikkelt zich en er ontstaan concepten. Informatie wordt ingekaderd en gefixeerd. Uit het reference framework ontstaat een fixed reference framework dat eveneens aan het bewustzijn wordt toegevoegd.  Het gelaagde bewustzijn ontstaat en in een plaatje ziet dat er ongeveer zo uit.


 

De lijntjes in de lagen geven het oordeel aan. Helaas kan ik in PowerPoint wat lastig inkleuren anders had je mooi drie vlakjes kunnen onderscheiden. Een rood vlakje voor de positieve lading, een blauw vlakje voor de negatieve lading en wit voor het neutrale deel.  Dan had je ook kunnen zien dat het neutrale deel groter wordt naarmate je op een diepere laag komt. Zelfs op het niveau van de bewuste waarneming is er nog een ietsepietsie oordeel. Toen onze leraar dit plaatje met ons besprak, had ik direct zoiets van: maar emoties en gevoelens zijn toch positief of negatief? Zijn antwoord was dat emoties en gevoel in basis neutraal zijn. Ze hebben een functie. Het zijn prikkels die ons bewustzijn in beweging brengen. Omdat we deze emoties koppelen aan ervaring, kennen we er een lading aan toe. Maar dat toekennen van een lading gebeurt op het niveau van het logisch denken.
Uiteraard had ik ook over het woordje bewuste waarneming een vraag.  Het kan toch niet zo zijn dat je op de eerste vier levels niet weet wat je waarneemt? Dat is inderdaad niet zo. In de eerste vier levels nemen we voornamelijk waar via onze zintuigen, onze emoties, ons gevoel en kennen we vanuit ons (fixed) reference framework hieraan een waarde toe hetgeen de waarneming zelf beperkt. Op het niveau van bewuste waarneming en het ware zelf valt het oordeel weg, mag de waarneming  er volledig zijn en zie je het plaatje en de plaats  in het grotere geheel.  De eerste vier lagen van het bewustzijn zijn het domein van het “normale” denken. Voor bewuste waarneming moet je alle kaders durven loslaten en voorbij tijd en ruimte gaan. Dan kom je op het niveau van de “paranormale” denken. Het  normale denken in dit model wordt gekoppeld  aan dat we small life noemen, het dagelijks leven waarin we vaak het idee hebben dat we van alles afgescheiden zijn. Het paranormale denken is gekoppeld aan big life. Een leven waarin we weten dat we, ongeacht onze ervaring op dat moment, altijd met  alles verbonden zijn.  Een verruimd bewustzijn dat nu heel actueel is. Zero point field, kwantumfysica, totaliteit denken, bijna dood ervaringen,  allemaal zijn ze gerelateerd aan dit verruimd bewustzijn.
Dan tot slot. Het is niet zo dat je per definitie een small of een big life leidt of dat de een beter is dan de ander.  We hebben het vast allemaal weleens meegemaakt dat we ergens vreselijk tegenop zien en dat het uiteindelijk enorm blijkt mee te vallen als je uiteindelijk doet. Typisch een voorbeeld van small life. Als je op dat moment de tijd had genomen om te kijken wat er overblijft als je alle lading weghaalt (voorbij tijd en ruimte gaan) dan had je jezelf een hoop ellende kunnen besparen.   En dat voorbij tijd en ruimte gaan is iets dat je kunt trainen. Ons reference framework heeft heel veel tools daarvoor. Mindfullness, yoga, hypnose, psychologie, Zhineng Qigong, muziek maken, dansen tot je erbij neervalt, et cetera.  Je hoeft alleen maar te kijken welke methode bij jou past.  Voor mij is het Zhineng Qigong geworden en daarom gaat mijn volgende blog over het  trainen van onder andere je bewustzijn met ogen dicht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten