zaterdag 19 oktober 2013

Trainen met je ogen dicht

Het wordt vaak gezegd. Zhineng Qigong is veel meer dan alleen het doen van oefeningen. De afgelopen maanden heb ik ervaren dat dit helemaal waar is. Maar dat wil niet zeggen dat het doen van oefeningen niet belangrijk is.

Een gezonde geest in een gezond lichaam. Of Is het, een gezonde geest geeft een gezond lichaam. Of misschien wel een gezond lichaam geeft een gezonde  geest Wat is de rol van dat andere stukje in de drie-eenheid,  Qi, in dit proces.  Stuk voor stuk zinvolle vragen waar je eindeloos over kunt discussiëren (iets dat ik graag doe). Om vervolgens tot de ontdekking te komen dat de ervaring van iedereen hierin anders is. Dat heeft weer te maken met de spiegel van het bewustzijn waar ik  het in mijn vorige blog over had.  Door welke bril kijk je? Wat is je reference framework en wat zijn je fixaties daarin? Mijn gedachten schieten naar het Soefi verhaal waarmee het boek “ de hele olifant in beeld” begint en dat je als volgt kunt samenvatten.  Een koning bezoekt een dorp met uitsluitend blinde inwoners en hij neemt een olifant mee. Een aantal nieuwsgierige inwoners reist hem tegemoet en elk van deze inwoners onderzoekt een stukje van de olifant.  Dan reizen ze terug naar het dorp om hun waarnemingen  met andere dorpsbewoners te delen. Omdat ze niet kunnen zien, hebben ze geen idee van het totaalplaatje van de hele olifant en ze zijn zich er dan ook niet van bewust dat ze slechts een deel hiervan hebben “gezien”. Toch presenteren ze hun beeld, hun ervaring, als waarheid. 

Als we de wereld bekijken met de bril van ons “normale” denken, dan gieten we onze ervaring in een vorm en we geven het een etiket.  Onze informatie ontvangen we via  onze zintuigen en hetgeen we ervaren wordt weerspiegeld in ons bewustzijn en vervolgens aan ons getoond. Maar ook dan, als we kijken naar onze hand, dan zien we de buitenkant. De huid, de vingers, de handpalm, de handrug. En als je er niet denkt om je hand om te draaien of je focust op een deel van de hand , dan is een hand voor jou alleen een palm of een rug of vingers. Want dat is wat je zintuigen je dan laten zien? Laat staan dat je weet wat er allemaal in die hand zit.

Waarmee ik aankom bij de titel van het blogje, trainen met je ogen dicht. Als je kijkt in de media, dan wordt Qigong ( maar ook yoga, meditatie, mindfullness) gepresenteerd als een methode om je balans te hervinden, het midden te houden in de hectiek van alledag.  Op weg naar een vitaal, gezond en gelukkig leven. Soms ontstaat dan de discussie over de juiste manier van trainen om dit bereiken. Met je ogen dicht of juist met je ogen open?. Stil staan of bewegen? Langzaam en vloeiend bewegen of stevig en actief.  Moet je stil zijn of mag je lekker babbelen bij het trainen. Wel muziek of geen muziek? Er zijn veel waarheden.

Op basis van mijn ervaringen in de afgelopen zes maanden denk ik er als volgt over. In onze huidige maatschappij gaat onze aandacht vooral naar de buitenwereld. En if Qi flows where the mind goes, dan gaat een groot deel van onze Qi naar diezelfde buitenwereld. Iets waar je behoorlijk moe van kunt worden. Een goede gezondheid begint bij een goede balans. Een balans tussen binnen en buiten, tussen hoofd en hart, tussen logica en gevoel, tussen……..Waarbij balans niet altijd betekent dat er evenveel buiten als binnen hoeft te zijn. Of dingen met elkaar in evenwicht zijn is denk ik ook afhankelijk van de omstandigheden en van de waarde die je aan de verschillende componenten toekent. Evenwicht is ook geen statisch, gefixeerd gegeven. Evenwicht beweegt met je mee, op weg naar de  balans van het moment.

Maar uitgaande van het feit dat onze aandacht het grootste deel van de dag nar buiten is gericht, ben ik van mening dat het goed om in eerste instantie met de ogen dicht te trainen. Je aandacht volledig naar binnen richten om te ontdekken wat je van binnen beweegt.  Zoals je iemand wiens focus voornamelijk gericht is op het negatieve aspect van zaken voor het herstellen van de balans kan vragen om zich voor een bepaalde periode alleen  te richten op het positieve aspect van zaken. Om daarna beide manieren met elkaar te verbinden.  Want als je goed kijkt naar het Yin-Yang teken dan zit er altijd een deel mannelijk in vrouwelijk, een deel vrouwelijk in mannelijk, een deel goed in kwaad, een deel kwaad in goed. Het zijn slechts polen van een beweging.

De fysieke oefeningen zijn hierbij een uitstekend startpunt. Zeker ook omdat je met het doen van de oefeningen al snel kunt ervaren wat het doet met je gesteldheid. Zowel fysiek als mentaal.  Maar ook bij het uitvoeren van de oefeningen is je bewustzijn, je mind, leidend. Je kunt je bewustzijn richten op de bewegingen die je maakt. Dit is trainen op fysiek niveau, van oudsher het gebied van Martial Art maar ook het gebied van sport. Je kunt je bewustzijn richten op de beweging van Qi, dit is van oudsher het gebied van de Daoïstische training. De Daoïsten richten zich op een lang leven in harmonie met een natuurlijke staat van zijn. Om dat te bereiken, heb je voldoende Qi van goede kwaliteit nodig. Je kunt je bewustzijn richten op het observeren van het bewustzijn zelf. Dit is van oudsher het gebied van de Buddhisten voor wie het bereiken van de verlichting het belangrijkste levensdoel is. Maar omdat alle aspecten van het Mens Zijn (Lichaam, Qi, Geest) met elkaar in verbinding staan, zal het trainen van een bepaald level alle andere levels beïnvloeden.  

In Zhineng Qigong zijn alle drie de manieren van trainen geïntegreerd maar is Qi volgt je mind volgens mij de hoofdmoot. Het fysieke lichaam volgt Qi is een goede tweede. In eerste instantie gebruiken we onze mind voor het bevorderen van de uitwisseling van Qi met onze omgeving (level 1). Vervolgens concentreren we onze mind op de beweging en bevorderen daarmee onze interne uitwisseling van Qi (level 2). Daarna gebruiken we beweging en klank om de Qi in onze organen te verfijnen en vermeerderen (level 3). En door dit alles wordt ons lichaam soepeler, neemt onze energie toe en zijn we beter bestand tegen alles wat op ons afkomt. En kan het ook zomaar zijn dat je bloeddruk normaliseert, dat je ineens nooit meer hoofdpijn hebt enzovoort.

Als je met je ogen dicht de balans goed kunt bewaken, dan kan je de oefeningen ook met open ogen doen. En is het verstandig om je  te verdiepen in de theorie van Zhineng Qigong. Om vervolgens de principes toe te passen in dat andere deel van de open ogen practice. Het in stand houden van harmonieuze relaties met de buitenwereld.  Den dan komt die mind observeert mind training weer om de hoek kijken. Een training die je gebruikt om achter de gebeurtenis te kijken. De training waarbij je het aandurft ok het concept van ruimte en tijd los te laten en vanuit een verruimd bewustzijn het dagelijks leven te observeren. Waarna je de inzichten mee terug neemt in de realiteit om er met behulp van je reference framework handjes en voetjes aan te geven. Er niets mis is met logisch denken, vormen en concepten. Het zijn de hulpmiddelen van het Aardse leven die vorm te geven aan informatie, gedachten, ideeën. Het is slechts de fixatie op het concept die ons beperkt om werkelijk te zien. Maar als je door de concepten heen kunt kijken er in slaagt om para en normaal in harmonie te laten samenwerken, dan activeer je een eindeloze en onbegrensde scheppingskracht die vrij van oordeel is. Een kracht waarmee je dromen kunt waarmaken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten